Rummelier Norge

Sertifiseringer i romsmaking

Royal Rum Society

Royal Rum Society

Royal Rum Society tilbyr en rekke spesialiserte utdanningsprogrammer for rom, herunder hovedprogrammet Certified Rummelier® med en rekke nivåer som leder fram til graden Master Rummelier®, samt de mindre omfattende programmene Rumsommer™ og Rumitasse™ for personer som bare er mer nysgjerrige på rom eller arbeider med rom som bartender.

Certified Rummelier®

Certified Rummelier®-programmet den primære sertifiseringen for romsmakere som ønsker å fokusere utelukkende på rom og gjøre et særskilt dybdykk i smaksbredde, stiltyper og produksjonsmetoder for denne gylne drikken. Programmet er en av få sertifiseringer som bare fokuserer på rom og går dermed dypere i detaljene på dette brennevinet spesifikt enn de øvrige programmene som omhandler brennevin generelt.

Les mer om Rummelier-programmene og bli sertifisert her!

Innhold og krav på de forskjellige sertifiseringsnivåene:

Nivå 1: Gjennomgang av grunnleggende rom-historie, produksjonsmåter, typer av rom, viktige begreper, smaking og evaluering av rom.
Sertifiseringen krever også at man leverer inn evaluering av minst 25 forskjellige rom i tre forskjellige kategorier, har utført RUMS-veiledning av minst 5 personer, samt har bestått en kunnskapstest om rom og en muntlig eksaminering.

Nivå 2: Evaluering av minst 50 forskjellige rom.
Dypdykk i sukkerrørproduksjon og fermentering, samt destillasjonsmetoder brukt for rom.

Nivå 3: Evaluering av minst 75 forskjellige rom.
Dypdykk i lagring og modning av rom, samt kategorisering av rom.

Nivå 4: Evaluering av minst 100 forskjellige rom.
Dypdykk i den historiske utviklingen av rom, samt smaksvitenskapen i rom.*

Nivå 5: Evaluering av minst 130 forskjellige rom.
Fullført Rummelier® Instructor Certification Course. Dypdykk i produksjonsindustrien og viktige varemerker for rom, samt geografiske indikasjoner for rom og organisasjonene som står bak.*

Master Rummelier: Evaluering av minst 200 forskjellige rom.
Dypdykk i rom fra Jamaica og de britisk romstilene tilknyttet marinen og London havn.*

*) Dypdykkene på Nivå 4, 5 og Master kan tas i fritt valgt rekkefølge.


Øvrige relevante sertifiseringer

Utover programmene fra Royal Rum Society finnes også en rekke andre mer generelle kurs og sertifiseringer innenfor brennevin som også har et fokus på rom som en del av sine programmer.

WSET Award in Spirits

Den britiske organisasjonen Wine and Spirits Education Trust tilbyr en av de mest anerkjente sertifiseringene innenfor vinområdet, og siden 2020 har de også begynt med en egen sertifisering for brennevin på nivå 1, 2 og 3. Dette er et omfattende sertifiseringsprogram som dekker alle typer brennevin, men selv om denne sertifiseringen ikke er spesialisert mot sukkerrørsbrennevin så er programmet såpass omfattende at det allikevel gir god kompetanse også på dette feltet. Den eneste aktøren i Norge som tilbyr dette programmet er Kulinarisk Akademi.

Beverage Academy: Brennevin Sommelier

En annen norsk utdanning innenfor brennevin er fagstudiet Brennevin Sommelier fra Beverage Academy som tilbyr på et omfattende smakeprogram og en grundig undervisning om alle brennevinssorter, herunder også en detaljert gjennomgang av rom og andre sukkerrørsbrennevin.